28 Mayıs 2012 Pazartesi

Program nedir?

Günümüzde bilgisayarların kullanım alanları büyük ölçüde artmıştır. Dolayısıyla işlerimizi daha hızlı ve düzenli bir şekilde yapmamız, bilgisayarları ne kadar iyi kullandığımıza bağlıdır. Bunun için ise, çeşitli amaçlara göre yazılan programları kullanırız. Program, bilgisayarın belli bir işi yapması için tasarlanan komutların tümüdür. Kullanım amaçları ve yerlerine göre birçok değişik program türü vardır:
• Sistem programları Her program, bir işletim sistemi üzerinde çalışır. İşletim sistemi, diğer programların çalışması için gerekli olan kaynakları ve ortamı sağlar.
• Sürücüler (Driver) İşletim sistemi ile donanım aygıtları arasında iletişim sağlayan programlardır. Klavye ile yazılan yazıların algılanması için, klavyenin sürücü programı kullanılır.

• Uygulamalar İşletim sistemi üzerinde çalışan, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu işlevleri sağlayan programlardır. Bir internet sitesini gezmek istediğimizde, Internet Explorer tarayıcısı kullanılabilir. Bu uygulama, işletim sistemine sitenin istenilen sayfadaki yazı ve resimleri almasını ister. İşletim sistemi, ağ kartıyla (Ethernet) sürücü programı sayesinde internet sitesinin sunucusuna isteği gönderir. Programların kullanılmasındaki amaç, girilen bilgilerin işlenip istenilen şekilde sonuçların üretilmesidir.
 • Veri girişi Program, kullanıcıların veri girmesi ile başlar. Girilen veriler daha sonra işlenmek üzere hafızada saklanır.
 • İşlem Veriler, programın yazılma şekline göre bir dizi işlemden geçirilir.
• Sonuç İşlenen veriler kullanıcıya aktarılır. Programlar, belli kurallar çerçevesinde yazılır. Bu yazım kuralları sayesinde bilgisayar, programın işleyişini anlar ve gerekli sonuçları çıkartır. Yazılan programlar, belirtilen yazım kuralları kontrol edilerek derlenir. Bu derleme işlemi sonunda, yazılan kaynak kodlar bilgisayarın anlayacağı tek dile çevrilir. Makine dili denilen bu dil, sadece 1 ve 0 sayılarından oluşmaktadır. Örnek: ATM makinesinden para çekmek
1. Kullanıcı ATM makinesine kartını yerleştirir
2. Şifresini girer.
3. ATM cihazında çalışan uygulama kartta yazan bilgileri okur
4. Şifre kontrolü işlemi yapılır.
5. Şifre doğru girilmişse kullanıcı çekmek istediği miktarı girer.
6. Bankadaki hesap kontrol edilir.
7. Uygunsa kullanıcıya ödeme yapar.

  Kaynak Bekir yıldırım  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder